Stres

Stres Nedir?

Haber Psikososyal Travmalar Stres
Stres, kişinin baş etme yeteneğini aşan ya da zorlayan bir durum algılandığında ortaya çıkan otomatik tepkidir. Bu durumların ortaya çıkması kişinin kontrolünde değildir.  Öte yandan stres hayatın olmazsa olmaz bir parçasıdır. Sonuç olarak önemli olan da stresle başa çıkabilme becerisini geliştirmektir.

Stres Belirtileri:

Fizyolojik Belirtiler;

– adale ağrıları- ellerin terlemesi

– ağız kuruluğu

– yerinde duramama

– yorgunluk

Psikolojik Belirtileri;

– endişe

– konsantrasyon güçlüğü

– unutkanlık

– sinirlilik

– kontrolsüzlük duygusu

Davranışsal Belirtiler;

– bir maddeye aşırı düşkünlük

– uykusuzluk ya da aşırı uyuma

– telaşla oradan oraya koşturmak

– sosyal ortamlardan kaçınma

Stres Kaynakları:

Çevresel Kaynaklar: Fiziksel çevre değişikliği, gürültü, kirlilik

Sosyal Kaynaklar: İş yerinde çalışma arkadaşları ile yaşanan sorunlar, aile ve arkadaşlardan ayrılma, yeni bir sosyal ortama uyum sağlayamama

Kişisel Kaynaklar: Sıkıntılı duygusal ilişkiler, iletişim becerilerinde yetersizlik, özgüven eksikliği, akademik başarısızlık gibi sorunlara ek olarak fiziksel kusurlar

Stres yönetimi

Dünya Sağlık Örgütünün stres yönetimi kılavuzu insanları stresle başa çıkabilmeleri için pratik becerilerle donatmayı amaçlamaktadır. Özetle bu rehberin öncelikli önerileri şu şekildedir:

Rutin oluşturmak

Günlük bir programa sahip olmak, zamanımızı verimli kullanmamıza ve kontrolün daha fazla elimizde olduğunu hissetmemize yardımcı olur. Örneğin düzenli yemek, aile üyeleriyle vakit geçirmek, egzersiz yapmak, günlük işler ve diğer eğlence aktiviteleri için zaman belirlemek önemlidir. 

Düzenli uyumak

Unutulmamalıdır ki yeterli uyku almak hem beden hem de zihin için önemlidir. Uyku vücudumuzu onarır, rahatlatır, gençleştirir ve stresin etkilerini tersine çevirmeye yardımcı olur.

İyi uyku alışkanlıkları diğer bir deyişle uyku hijyeni şunları içerir:

  • Hafta sonları da dahil olmak üzere her gece aynı saatte yatın ve her sabah aynı saatte kalkın.
  • Mümkünse uyuduğunuz yer sessiz, karanlık, dinlendirici ve konforlu bir sıcaklıkta olsun.
  • Uyumadan önce televizyon, bilgisayar ve akıllı telefon gibi elektronik cihazların kullanımını sınırlayın.
  • Yatmadan önce fazla miktardan yemekten, kafein ve alkolden kaçının.
  • Gün içerisinde fiziksel olarak aktif olmak, düzenli egzersiz yapmak geceleri daha kolay uykuya dalmanıza yardımcı olur.

Sosyal bağlantı kurmak

Aileniz ve arkadaşlarınızla iletişim halinde olun ve endişelerinizi ve duygularınızı güvendiğiniz kişilerle paylaşın. Çünkü başkalarıyla bağlantı kurmak ruh halimizi iyileştirir ve daha az stresli hissetmemizi sağlar.

Sağlıklı beslenmek

Beslenme şeklimiz sağlığımızı etkiler. Dengeli beslenmeye ve düzenli aralıklarla yemek yemeye çalışın. Yeterli sıvı tüketin. İmkanınız varsa bol miktarda taze meyve ve sebze yiyin.

Düzenli egzersiz yapmak

Düzenli günlük egzersiz stresi azaltmaya yardımcıdır. Bu, yürüyüş veya daha yoğun egzersizleri kapsar. 

Haberleri takip etme süresini sınırlamak ​

Televizyon ve sosyal medyadaki haberleri takip ederek çok fazla zaman harcamak stresi artırabilir. Eğer stresinizi artırıyorsa haberleri takip ederek geçirdiğiniz süreyi sınırlayın.