Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB)

 

Obsesif Kompulsif Bozukluk içerisinde çok farklı obsesyonlar ve kompulsiyonlar olabilir

Birçoğumuzda zaman zaman aşırı temizlik-titizlik, yersiz evham, yoğun endişe, vesvese ve bazı takıntılar olabilir. Gündelik yaşam içinde bu düşünceler ve takıntılar önemli bir sıkıntıya yol açmayabilir. Ancak gündelik yaşamı olumsuz yönde etkileyen, kişiyi ve çevresini sıkıntıya sokan ve giderek hayatı çekilmez kılan şiddette takıntılı düşünceler varsa “obsesif kompulsif bozukluk” söz konusudur.

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), obsesyon ve/veya kompulsiyonlar ile karakterize ruhsal bir bozukluktur. Obsesyon (saplantı, takıntı) kendiliğinden bilinç alanına giren, yineleyici, sıkıntı yaratan, kişinin saçma ve yanlış olduğunu bildiği düşünce, dürtü yada imajlardır. Kompulsiyon (zorlantı) genelde bir obsesyonun oluşturduğu zihinsel yükün ortadan kaldırılması için belli kurallarla yapılan motor veya mental eylemlerdir. OKB’si olan kişiler çoğunlukla obsesyonlarının anlamsızlığının farkındadır .

Sık Görülen Belirti Grupları:

•Saldırganlık obsesyonları ve ilişkili kompulsiyonlar

•Cinsel/dini obsesyonlar ve ilişkili kompulsiyonlar

•Kirlenme obsesyonları ve temizlik kompulsiyonları

•Simetri-düzen obsesyonları ve sayma, tekrarlama, sıralama kompulsiyonları

•Yineleyici kuşkular (kapıyı kapatıp kapatmadığı gibi) ve denetleme-kontrol etme kompulsiyonları

OKB en sık görülen psikiyatrik bozukluklardan biridir. Genellikle ergenlik ve genç erişkinlik döneminde başlar. Bozukluk 40 yaşından sonra nadiren başlar. Eğer ileri yaşta bu bozukluk saptanırsa öncelikle organik nedenlerin dışlanması gerekir.