Toksik (Zehirli) İlişki

Cinsel Sağlık

Toksik (zehirli) ilişki, genellikle insanlar arasındaki sağlıksız ve zararlı dinamiklere atıfta bulunan bir terimdir. Bu tür ilişkilerde genellikle aşağıdaki özellikler göze çarpar:

  1. Duygusal veya Fiziksel İstismar: İlişkide fiziksel şiddet, duygusal manipülasyon, aşağılama ve kontrol gibi istismar biçimleri vardır
  2. Kontrol ve Manipülasyon: Bir partnerin diğerini kontrol etmeye çalışması, manipüle etmesi veya onun üzerinde aşırı bir etki kurmaya çalışması söz konusudur.
  3. Karşılıklı Saygı Eksikliği: İlişkide saygının olmaması, bir partnerin diğerini sürekli eleştirmesi, aşağılaması veya küçümsemesi olasıdır.
  4. Bağımlılık: Bazen ilişkideki bir kişinin diğerine sağlıksız bir şekilde bağımlı hale gelmesi mümkündür.
  5. İletişim Sorunları: Açık ve sağlıklı iletişim eksikliği vardır. Dahası yanlış anlamalar ve sürekli tartışmalar olur.
  6. Sınırların İhlali: Kişisel sınırların sürekli ihlal edilmesi, özel alanın ve özerkliğin kaybı vardır.
  7. Duygusal Dalgalanmalar: İlişkideki kişiler sürekli duygusal dalgalanmalar, stres ve mutsuzluk yaşar.

Toksik ilişki, kişilerin duygusal ve fiziksel sağlığını olumsuz etkiler. Dahası bazen uzun vadeli psikolojik sorunlara yol açar. Bu tür ilişkilerden çıkmak zordur. Ancak genellikle kişinin kendine saygısını koruması ve sağlıklı ilişkilere yönelmesi için gereklidir.

Toksik (Zehirli) İlişki Belirtileri

Bir ilişkide kötünün iyiye ağır basıp basmadığını yalnızca siz anlayabilirsiniz. Ancak birisi söylediği, yaptığı veya yapmadığı şeylerle sürekli olarak sağlığınızı tehdit ediyorsa bu muhtemelen toksik bir ilişkidir. Fiziksel veya sözlü taciz içeren ilişkiler kesinlikle toksiktir. Ancak toksik bir ilişkinin başka, daha incelikli işaretleri de vardı:

  • Aldığınızdan fazlasını verirsiniz, bu da kendinizi değersiz ve tükenmiş hissetmenize neden olur.
  • Sürekli olarak saygısızlık edildiğini veya ihtiyaçlarınızın karşılanmadığını hissedersiniz.
  • Zamanla özgüveniniz azalır.
  • Desteklenmediğinizi, yanlış anlaşıldığınızı, aşağılandığınızı veya saldırıya uğradığınızı hissedersiniz .
  • Karşınızdaki kişiyle konuştuktan veya onunla birlikte olduktan sonra kendinizi depresif, öfkeli veya yorgun hissedersiniz.
  • Birbirinizin içindeki en kötüyü ortaya çıkarma eğilimi vardır. Örneğin, sizin için hiç de eğlenceli olmayan, kine dayalı bir rekabet tarzı ortaya çıkar.
  • O kişinin yanında benliğinize yabancılaşma olabilir. Normalde sahip olmadığınız kötü bir huyunuz ortaya çıkar.
  • Bu kişinin zehrinin hedefi olmamak için onun yanında gergin ve tedirgin olursunuz.
  • Onu mutlu etmek için çok fazla zaman ve duygusal enerji harcarsınız.
  • Sizi suçlu çıkarma eğilimleri vardır. Yanlış yaptıkları şeyleri bile bir anda sizin hatanız haline getirirler.

Tüm toksik ilişkiler istismar edici değildir. Ancak tüm istismarcı ilişkiler zehirlidir. Zehirli bir ilişkide genellikle saygı eksikliği ve sınırların ihlali söz konusudur. Bazen bu davranış, kişi bunu yaptığının farkına bile varmadan ortaya çıkar. Ancak bu tür davranışlar, diğer kişiye zarar verme niyetiyle sürekli olarak tekrarlanıyorsa, ilişki istismar olarak değerlendirilebilir. İstismarın psikolojik, duygusal ve fiziksel istismar gibi birçok biçimi olabilir.